9 september Open Monumentendag in Piershil

Tijdens de Open Monumentendagen zijn op zaterdag twee historische monumenten in Piershil open voor bezoek.

 

De dorpskerk is op zaterdag 9 september geopend tussen 10.0 en 17.00 uur.

De dorpskerk van Piershil is gebouwd in het jaar 1525 en vormt het hart van het dorp. Als gevolg van de waterschade die werd veroorzaakt bij de inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk in 1968 geheel herbouwd met de oorspronkelijke materialen.

U bent dan hartelijk welkom om een bezoek aan deze historische kerk te brengen, waarbij u informatie krijgt over de geschiedenis en het monumentale interieur van de dorpskerk met daarin onder andere:

  • het kerkorgel met 735 pijpen
  • de gebeeldhouwde preekstoel uit 1634
  • de indrukwekkende rouwborden
  • de herenbanken

Kijk hier voor meer informatie.

De korenmolen Simonia is op zaterdag 9 september geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

 

Deze korenmolen  is gebouwd in 1845. In de fraaie gevelsteen aan de oostzijde (wegkant) van de molenromp zijn in reliëf onder andere een leeuw en een kroon uitgehakt. Het bijbehorende jaartal 1714 heeft betrekking op het jaar van indijken van de achtergelegen westelijke polder. Voor deze molen stond er nog een voorganger, een achtkantige molen met een rieten kap. Deze werd in 1845 vervangen door de huidige ronde stenen molen.

Op de Open Monumentendag staan de (leerling-)molenaars en andere vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen, de molen te laten zien en erover te vertellen.

Kijk hier voor meer informatie.